„Labie tauki” – svarīga topošo māmiņu uztura sastāvdaļa

Bezmaksas semināru cikls Gaidību 4diena tirdzniecības centrā Domina Shopping notiek jau trešo gadu pēc kārtas, un tajā katra mēneša pēdējā ceturtdienā pulcējas vairāk nekā 100 topošās un esošās māmiņas. Šoreiz veselīga uztura entuziasts, Veselibasblogs.lv autors Kristaps Kosītis seminārā akcentēja Omega 3 taukskābju nozīmi grūtnieces un mazuļa veselībā, kā arī dalījās padomos, ko ēst mazuļa gaidīšanas laikā, kā arī akcentēja tos produktus, kuru lietošanu uzturā šajā periodā vajadzētu samazināt.

Ko lietot uzturā mazuļa gaidīšanas laikā un no kādiem produktiem izvairīties?

Kā norādīja Kristaps Kosītis, viens no vērtīgākajiem vitamīnu avotiem ir svaigi dārzeņi un augļi, kas jo īpaši nepieciešami ne tikai rudens un ziemas periodā, bet arī mazuļa gaidīšanas laikā. Tāpat labs enerģijas un spēka avots ir svaigi spiestas dārzeņu sulas, piemēram, burkānu, ķirbju, biešu. Savukārt apēdot pāris saujas riekstu, īpaši lazdu riekstu, topošā māmiņa uzņems krietnu magnija devu, kas ir tik ļoti vajadzīga tieši bērniņa gaidīšanas laikā.

Gaidību laikā ieteicams ēst tik, cik organisms prasa, taču nebūtu vēlams pārēsties. Ieteicams izvairīties no marinētiem, trekniem un ar dzīvnieku taukiem bagātiem produktiem. Tad arī liekais svars, kas satrauc tik daudz topošo māmiņu, nekļūs par problēmu. Ja topošai māmiņai ir vēlme pēc saldumiem, tad tos labāk lietot pirms ēdienreizēm, taču nekādā gadījumā starp maltītēm.

Vēlams uzturā pēc iespējas mazāk lietot dažādus „burku” dārzeņus – tie konservēšanas vai marinēšanas laikā savas veselīgās uzturvielas ir zaudējuši un nenāks par labu nedz topošai māmiņai, nedz mazulim. Tāpat eksperts aicina rūpīgi iepazīties ar produktu sastāvdaļām, kas norādītas uz etiķetes. Īpaša vērība jāpievērš tiem konditorejas izstrādājumiem vai miltu produktiem, kuru sastāvā ir termofilais raugs. Virkne pētījumu apliecina tā negatīvo ietekmi uz veselību, tāpēc labāk priekšroku dot maizei, kas gatavota no dabīga ierauga un dzīviem, nerafinētiem miltiem. Lielveikalos iespējams iegādāties vairākas rupjmaizes šķirnes, kuru gatavošanā izmantots dabīgais ieraugs vai iesals.

Omega 3 taukskābju un labo tauku nozīme topošās māmiņas veselībā

Omega 3 ir vienīgās taukskābes, ko ar uzturu nav iespējams uzņemt pietiekamā daudzumā, tāpēc tās jāuzņem papildus ar uztura bagātinātājiem. Pat regulāra zivju ēšana nenodrošina organismā pietiekamu Omega 3 daudzumu, kuram grūtniecības periodā – īpaši otrajā un trešajā trimestrī, kā arī krūts barošanas laikā – vajadzētu būt divreiz lielākam.

Organismam funkciju uzturēšanai nepieciešamas arī „labās taukvielas”, kas atrodamas dažādu sēklu eļļās – olīvu, ķirbju sēklu, linsēklu un citās. Tās satur daudz Omega 6 un 9 taukskābes, kuras uzturā vēlams uzņemt pēc iespējas vairāk. Turklāt eļļas ļoti labi garšo kopā ar dažādiem svaigiem salātiem.

TAGS: , , , , , , , , ,

0 Komentāri



You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment