Padomi Mārtiņdienas zoss cepeša pagatavošanai

Teju katram latvietim ir zināms, ka Mārtiņi ir svarīgi svētki – iestājas saimnieciskā gada noslēgums, laukos tiek pabeigti rudens darbi, kā arī 10. novembris ir pirmā ziemas sākuma diena. Senāk kārtīgas saimnieces šajā dienā steidza sarūpēt savai saimei gardu zoss cepeti, kas simbolizē gaismu un uguni. Lai tradīcijas tiktu turpinātas, Electrolux Latvia eksperti dalās pieredzē ar svarīgākajiem cepeša pagatavošanas padomiem.

„Latviešiem jau izsenis ir raksturīgi pulcēt visu saimi pie viena pusdienu vai vakariņu galda. Laikam ejot un dienas ritmam paliekot steidzīgākam, vairākās ģimenēs šie kopības brīži tiek piemirsti. Biežāk ģimenes izvēlās kāda restorāna apmeklējumu tā vietā, lai pagatavotu svinīgo maltīti mājās,” komentē Electrolux Latvia direktors Eduards Reneslācis. „Lai dzīvojamās platības varētu nosaukt par savām mājām, ir jāpiemīt arī „māju smaržai”, kuras neiztrūkstoša sastāvdaļa ir arī pagatavotā ēdiena aromāts. Tradīcijas ir daļa no mums, tāpēc aicinu Mārtiņdienā celt galdā zoss vai gaiļa cepeti, Ziemassvētkos gatavot deviņus ēdienus un Lieldienās krāsot olas sīpolu mizās.”

Katrai kārtīgai saimniecei ir goda jautājums vismaz vienreiz pagatavot Mārtiņdienas zoss cepeti, kas ir tradicionālais Mārtiņdienas galvenais ēdiens, tādēļ nepieciešams iepriekš apbruņoties ar:

  • 3,5 līdz 4kg smagu zosi,
  • 300g sīpolu,
  • 100g melno un 100g sarkano piparu,
  • 700-800g maltas liellopa vai teļa gaļas,
  • 1,5kg skābētu kāpostu,
  • 1,5kg ābolu.

Kad zoss ir noplūkta un no tās izgriezti tauki, to nomazgā un noslauka sausu. No visām pusēm tā tiek ierīvēta ar sāli, kas sajaukts ar 100g melno un 100g sarkanajiem pipariem. Kad tas izdarīts, garšvielām jāļauj 2 stundas iesūkties. Kamēr ievelkas garšvielas, tiek atsevišķi apcepti sīpoli un maltā gaļa. Abus komponentus samaisa kopā un ar to piepilda zosi. Zosi aizšuj un nosien, pievelkot arī spārnus un stilbiņus. Zoss ir gatava ievietošanai cepeškrāsnī, kurā tā karsējas 1,5 līdz 2 stundas. Ieteicams zosi ik pa 15, 20 minūtēm aplaistīt ar taukiem un sulu, tad cepetis būs sulīgs un mīksts. Pirmo pusstundu cepeti ieteicams cept 220grādu temperatūrā, vēlāk to samazinot līdz 180 grādiem. Kāpostus ar zoss taukiem sautē atsevišķi, paralēli cepeškrāsnī pagatavo ābolus, kam pirms tam izgrieztas serdes un noņemti kātiņi.

Pasniegšana
Kad cepetis gatavs, to ievieto ovālā cepešbļodā, apkārt izkārtojot sautētos kāpostus un ceptos ābolus.

Ņemot vērā, ka virtuves tehnikas attīstība gājusi vienā solī ar laiku, mājsaimnieces var priecāties, ka cepeša gatavošana ir kļuvusi par ļoti vienkāršu procesu. Saimniecēm virtuvē nāk talkā teju pilnībā automatizētas cepeškrāsnis, kas lielāko daļu darbu padarīs kulināres vietā. Pirmkārt, cepeškrāsns pati aprēķinās cepeša svaru un pielāgos gatavošanas programmu. Electrolux cepeškrāsnīs iespējams ievietot līdz pat 4,7kg smagu cepeti. Otrkārt, cepeškrāsns norādīs konkrētu laiku, kad cepeti ir nepieciešams apgriezt, lai tas nepiedegtu. Var atstāt pagātnē saimnieču uztraukumus par piedegumiem, par pārāk sausu cepeti, jo tagad talkā nāk gudrās cepeškrāsnis.

TAGS: , , , , , , ,

0 Komentāri



You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment