Menstruālās piltuves – inovatīvs produkts sieviešu intīmajā higiēnā

Līdz šim Latvijas sieviešu izvēle menstruālo higiēnas līdzekļu klāstā ir bijusi samērā ierobežota – tirdzniecības vietas piedāvā tamponus un higiēniskās paketes. Tomēr atsevišķās „Ģimenes aptiekās” nesen šim sortimentam pievienojies jauns produkts – menstruālās piltuves. Viss jaunais un nezināmais bieži vien rada bažas, tostarp jautājumu – vai tas būs man piemērots? Tādēļ vairāk par inovatīvo higiēnas produktu stāsta „Ģimenes aptieku” farmaceite Inga Borisova un ginekoloģe Daiga Baranvoska.

 

Vai piltuve ir man piemērota?

Menstruālās piltuves piemērotas visu vecumu sievietēm reproduktīvā vecumā. Patlaban ir pieejamas divu izmēru piltuves. Pirmais izmērs – nedzemdējušām sievietēm līdz 25 gadu vecumam un visām sievietēm, kurām ir vieglas menstruācijas. Savukārt otrais izmērs piemērot sievietēm, kuras vecākas par 25 gadiem, kurām ir vidējas un stipras menstruācijas, kā arī dzemdējušām sievietēm. Piltuvi lietot var jebkura sieviete, kura drīkst lietot tamponus un turklāt to var droši lietot kopā ar dažādām kontracepcijas ierīcēm (spirāli, diafragmu, vaginālo riņķi). Vienīgais izņēmuma gadījums ir sievietes, kurām dzemdes kakls atrodas ļoti zemu vai ir ļoti šaura maksts (par visām šīm diagnozēm sievietes jau būs informējis ginekologs).

„Ģimenes aptiekās” nopērkamās „Lunette” piltuves ir ražotas no medicīniskā silikona, kas ir organismam draudzīgs, hipoalerģisks materiāls (arī lateksa nepanesamības gadījumā), kas īpaši svarīgi tik jutīgai zonai kā maksts. Piltuvei ir īpaši mīksts, elastīgs un pilnīgi plakans kātiņš ar reljefu. Tas neizraisīs diskomforta sajūtu pie maksts atveres un padarīs ļoti ērtu piltuvītes izņemšanu. Arī piltuves augšējā mala ir ļoti mīksta, līdz ar to ļoti viegli salokāma un ērti ievietojama makstī. Šīs dizaina īpašības nodrošina to, ka piltuve makstī nav jūtama un nerada nekādu kairinājumu. Būtiski, ka piltuves lietošanu nekādā veidā neietekmē tas, cik aktīvs ir tās lietotājas dzīvesveids, jo tā vienlīdz labi aizsargā sievieti gan sportojot, gan nakts laikā guļot.

 

Kā lietot menstruālo piltuvi?

Ginekoloģe Daiga Baranovska stāsta, ka sievietes, kuras par piltuves iespējām uzzina pirmo reizi, lielākoties mulsina tās ikdienas lietošana – vai derēs, vai nebūs asiņu noplūde, cik ērta ir ievadīšana un kopšana. Taču no sievietēm ar pieredzi piltuves lietošanā nekad nav nācies dzirdēt jelkādas sūdzības – viss ir tikai pieraduma un uzdrīkstēšanās jautājums.
Lai lietotu piltuvi, vispirms jāpārliecinās, vai tā ir tīra, un tad salocīta jāievieto makstī. Ja sievietei ir ļoti intensīvas menstruācijas (piemēram, menstruāciju pirmajās dienās), piltuve ir jāizņem ik pēc sešām stundām. Visvairāk piltuves priekšrocības novērtēs sievietes, kurām bieži jāmaina vienreiz lietojamie produkti. Ja, piemēram, tamponu būtu jāmaina ik pēc 1 – 2 stundām, tad piltuves tilpums ir pietiekošs, lai pat stiprākās plūsmas laikā varētu neuztraukties vismaz četras stundas. Piltuve ir jāizņem, lai izmazgātu 2 – 4 reizes diennaktī. Piltuves tilpums ir piemērots, lai vidējas asiņošanas dienās to varētu netraucēti lietot 12 stundas.

Lai, lietojot menstruālo piltuvi, dzīve būtu daudz bezrūpīgāka un ērtāka, obligāti jāievēro personīgā higiēna. Pirms piltuves izņemšanas rūpīgi jānomazgā rokas ar ziepēm. Piltuves skalošanai būtu jāizmanto šķidrās ziepes bez aromāta, taču, ja tādu nav pie rokas, var noskalot arī ar tīru ūdeni. Tomēr vismaz divas reizes diennaktī piltuvīte būtu kārtīgi jānomazgā. Piltuvi obligāti jāizņem vismaz reizi 12 stundu laikā. Ja piltuve netiek izņemta un iztīrīta 12 stundu laikā, pieaug infekcijas risks. Sievietei, kura pirmo reizi sāk lietot piltuvi, to visticamāk sākotnēji nebūs ērti izņemt un ielikt sabiedriskajā tualetē, tāpēc to vajadzētu iemācīties sev ērtos apstākļos.

 

Drošība

Ja piltuve „laiž garām”, tas nozīmē, ka tā ir ievietota nepareizi. Tradicionālās lietotāju-iesācēju kļūdas – piltuve nav pilnībā atvērusies (ja ievietojot neatslābina muskuli), tā ievietota pārāk augstu vai pārāk slīpi pret dzemdes kaklu. Pirmo reizi lietojot piltuvi, drošībai ieteicams izmantot higiēnisko ieliktnīti, līdz kļūs skaidrs, kāda piltuves pozīcija sniedz 100% aizsardzību. Vairumā gadījumu piltuve „strādā” uzreiz, dažām vajag patrenēties vairāk, bet vidēji 1-3 ciklu laikā lietotājas noskaidros sev vispiemērotāko piltuves pozīciju.

Mēdz arī gadīties, ka nakts laikā piltuvīte „pakāpjas” augstāk. Arī šādos gadījumos satraukumam nav iemesla, jo piltuve nevar pazust ķermenī. Vienkārši jāsasprindzina muskuļi, līdzīgi kā tas tiek darīts pie dabisko vajadzību kārtošanas, un jāsatver piltuves kātiņš, tiklīdz tas noslīd pie maksts atveres. Tā nevar izkrist tualetes apmeklējuma laikā vai ejot pa ielu.

 

Higiēniskās piltuves kopšana

„Ģimenes aptieku” farmaceite Inga Borisova skaidro, ka piltuves mazgāšanai nevar izmantot parastos intīmās zonas mazgājamos līdzekļus, jo no tiem uz silikona var palikt nogulsnes, kas var radīt kairinājumu makstī. Ir pieejami īpaši līdzekļi piltuves kopšanai – īpašas ziepes un salvetes, tomēr, ja tās nav „pa rokai”, var izlīdzēties arī ar ūdeni un tīru papīra salveti vai tualetes papīru, kas būtu ērtākais variants, atrodoties ārpus mājām. Piecu lietošanas dienu laikā piltuve 2-3 reizes ir obligāti jānodezinficē – vēlams pirms lietošanas uzsākšanas, otrajā vai trešajā lietošanas dienā un pēc lietošanas. To dara, piltuvi novārot tīrā ūdenī vai noslaukot ar dezinficējošo salveti. Pēc šādas „tehniskās apkopes” „Lunette” būs sterila. Ja Jūsu piltuve netiks mehāniski bojāta un tiks pareizi apkopta, tā var nokalpot 10 līdz 15 gadus.

 

Citi apsvērumi piltuves izvēlei

Runājot ar sievietēm, kura jau lieto menstruālo piltuvi, viņas visas ar savu izvēli ir ļoti apmierinātas. Ne tikai ginekoloģisko sūdzību strauja mazināšanās un izzušana, bet arī ekonomiskais ieguvums un galu galā savs nelielais ieguldījums pasaules ekoloģijā – tas viss rada gandarījumu par veiksmīgo izvēli, norāda ginekoloģe Daiga Baranovska.

TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentāri



You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment