Vai maskējoties ar “Zaļo karotīti” sabiedrībai iebaro daudz kaitīgo e-vielu?

Rakstu Jums, lai informētu, ar kādu nepatīkamu pārsteigumu sastapos šajā pirmssvētku laikā. Protams, tas, ka atklāju to tieši šobrīd ir drīzāk labi nekā slikti, ja labāk ātrāk nekā vēlāk. Esmu izbijis mediķis, tādēļ ar rūpību sekoju līdzi tam, ko lietoju uzturā vai pērku saviem mazbērniem. Parasti nepētu visu produkta sastāvu, bet paļaujos, ka norādes nemelo.

Līdz šim biju pārliecināts, ka arī preču zīme “Zaļā karotīte” ir uzticama. Tik daudz naudas tajā tomēr ieguldīts, tik daudz reklāmas aktivitātēs ziņots, ka ar zaļo karoti dekorētie produkti ir kvalitatīvi, latviski, dabiski, uzturā lietot ieteicami. Tā droši vien domā lielākā daļa sabiedrības, kas šādu emblēmiņu uz dažādiem produktiem ir pamanījuši, jo kādēļ viņiem šaubīties.

Mana profesija likusi būt diezgan akurātam, tādēļ vakar nejauši uzmetu acis kāda produkta sastāvam, kas, protams, arī marķēts ar “Zaļo karotīti”. Liels bija mans pārsteigums, kad produkta sastāvā atradu arī kaitīgās E-vielas. Konkrētā gadījumā tie ir Ādažu čipsi, kuru siera garša tiek pastiprināta izmantojot E-635 jeb dinātrija 5 ribonukleīdu, kas ir veselībai kaitīgs. Tā ir viela, kas var radīt hiperaktivitāti, astmu, nieru bojājumus un citas veselības problēmas.

Protams, nekad neesmu teicis, ka uzturā lietojam tikai veselīgu pārtiku un atzīstu, ka čipsus arī citu iemeslu dēļ par tādiem nenosauksi, taču kādēļ uz šādiem produktiem jāliek kvalitātes preču zīme?

Vismaz sākotnējais “Zaļās karotītes” ieviešanas mērķis bija palīdzēt cilvēkiem atpazīt kvalitatīvus un lietošanai uzturā vēlamus produktus. Kad preču zīmes atpazīstamība ir panākta – vai tagad to var likt uz jebkā, kā pārdošanu vajadzētu veicināt?Vai “Zaļās karotītes” standarti ir tik ļoti nokrituši, ka vairs netiek pārbaudīts pat elementārākais – produkta sastāvs? Un vai sabiedrība tādējādi netiek rupji maldināta?

Šie ir tikai daži jautājumi, ko gribētu uzdot “Zaļās karotītes” pārstāvjiem, jo ne jau visi cilvēki rūpīgi iepazīstas ar produktu saturu. Daudzi vienkārši uzticas, joprojām domādami, ka ēd veselīgi, taču patiesībā uzturā lieto kaitīgas vielas.

Ja reiz šāda situācija ir ar čipsiem, pilnīgi pieļauju, ka līdzīgi ir arī ar citiem produktiem, par ko neesmu informēts. Es visam nevaru līdzi izsekot, taču valstiskā līmenī šai kontrolei vajadzētu notikt. Pretējā gadījumā “Zaļajā karotītē” ieguldītie līdzekļi ne tikai neatmaksājas, bet par nodara kaitējumu Latvijas sabiedrībai.

Ceru, ka radīsiet iespēju manu pieredzi publicēt un uzsākt diskusiju sabiedrība par šo nozīmīgo jautājumu.

Ar cieņu,
Andris Mednis

TAGS: , , , ,

2 Komentāri

  1. raiis saka:

    Zaļājai karotei ir cita nozīme:

    “Zīme tiek piešķirta pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir vismaz 75 % noteiktā reģionā iegūtu izejvielu un kas atbilst nepieciešamajām kvalitātes prasībām, ko apliecina atbilstošas sertifikācijas iestādes.”

    Un nekāda sakara ar E vai citiem burtiem.

  2. aktinium saka:

    Vispār, tai’ karotei ar veselīgu pārtiku nav nekādas saistības.
    Ieteikums – lasi to, kas ar maziem burtiem rakstīts uz etiķetes, ja nepatīk, atstāj plauktā.(punkc!)

Leave a Comment